Onze eerste ontmoeting met de Zambiaanse jongeren

juli 6th, 2009 Ilona Reimink


Om 7:00 zijn we vanmorgen opgestaan een paar fanatiekelingen zijn wezen hardlopen en de rest heeft zich even lekker opgefrist met een frisse douche. Tegen een uur of half 9 zijn we wezen ontbijten. 10:00 kwamen de eerste jongeren bij het Guesthouse aan en tegen een uur of half 11 was dan de groep helemaal compleet. We hebben samen kennis gemaakt met de zambiaansegroet, doormiddel van het handschudden. Het was erg leuk om kennis met hun te maken en ons engels weer een beetje op te frissen. In het begin lastig maar je kunt meer dan je denkt en geduld hebben ze zeker! Toen we kennis hebben gemaakt zijn we met de hele groep naar een school gewandeld. En werden ontvangen door verschillende leraren. We schrokken van de woorden dat er maar 10 lokalen waren voor 2000 kinderen. Ongelofelijk toch?! Ook kwamen we hier verscheidende schoolkinderen tegen, allemaal even schattig. Ook zag je al kleine kinderen met jongeren broertjes of zusjes op de rug.
Toen zijn we weer verder gewandeld, en kwamen ook kwamen ook verscheidende mensen tegen. We hebben gemerkt dat de mensen hier in zambia zeer vriendelijk zijn en we hebben al geleerd om in het Zambiaans te groeten: Muli shani mu kwai bwuno. Onderweg kwamen we bij een Farma Trainings Centre aan waar we gingen eten, we eten aten daar Shima. Chicken, and cabbage. Niet iedereen vond de Shima even lekker maar, maar het was natuurlijk wel erg leuk om dit te proberen, en mee te maken. Nadat we hebben ging onze wandeling verder naar het ziekenhuis van Mpongwe. Onderweg kwamen we eerst een markt tegen. Het was erg druk, arm, en erg gezellige sfeer. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis werden we in 2 groepen gedeeld en kregen we een rondleiding door het ziekenhuis. We kwamen de aids,hiv afdeling tegen, fysio, tbc, kinderafdeling, kraamafdeling, mannenafdeling, vrouwenafdeling, brandwondenafdeling, Het was erg om te zien in welke bedden de mensen slapen. Het ledikantje was gewoon van staal, het zag er niet uit, erg oud en kil. Ook kwamen we een jong meisje tegen met een kindje, dat meisje was denk nog geen 16 jaar. Het was duidelijk dat de moeder het kindje niet wou. Erg triest om te zien.
Na het bezichtigen van het ziekenhuis zijn we teruggelopen naar het Guesthouse. Hier hadden we een receptie. Dit verliep met een toespraak van de hoofdleiders van de beide groepen. Daarna werd er veel gedanst. We hebben al wel gemerkt dat wel al wel veel kunnen leren van hun qua dansen. Wat zijn hun soepen in de heupen zeg, wij zijn maar een stelletje stijve harken bij hun. Het was erg gezellig. Nadat de zambianen na huis gingen hebben wij wat gegeten, en was er ‘s avonds weer gezellig muziek met de gitaar van manouk.

Reacties

3 reacties op “Onze eerste ontmoeting met de Zambiaanse jongeren”

 1. Marike zegt:

  Wat fantastisch om jullie verhalen te lezen….heel indrukwekkend…ik blijf jullie volgen!

  Groetjes Marike

 2. Mariet R zegt:

  fijn dat eerste ontmoeting goed is verlopen.
  In 1 verhaal zoveel verschillende emoties. Bijzonder om mee te maken en goed om het als groep te delen. Ik kan mij indenken dat de eerste indrukken van de school en het ziekenhuis erg heftig waren. Blijf genieten van alles wat je ziet en voor morgenvroeg allemaal aan het hardlopen.
  Liefs uit Nijverdal

 3. nick de vries zegt:

  hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag
  papa,nick en sharon en sandra