Met z’n allen aan het werk in het ziekenhuis

juli 8th, 2009 Lynn Kolkman


Vandaag was de eerste groependag. De 3 groepen gingen apart van elkaar weg. Wij als gezondheidsgroep gingen naar Mpongwe Hospital. Toen we daar aankwamen was het nog maar de vraag of we de verpleegkundigen konden volgen vandaag. Dit omdat de verpleegkundigen al een maand geen salaris gehad hadden. Ook omdat er geen verpleegkundige studenten bij ons in de groep zitten, kunnen ze vanuit zambia geen kennis uitwisselen. Dit vonden ze erg jammer. Naar lang gepraat en onderhandeld te hebben met de hoofdzuster konden we dan eindelijk beginnen! Inmiddels was het wel 2 uur later. We werden verdeeld in 4 groepen 2 zambianen en 2 nederlanders per groep. De gingen naar de volgende afdelingen: brandwonden afdeling, kinderafdeling, mannen afdeling en kraamvrouwen afdeling. We hebben o.a. brandwonden gezien en verzorgd, bloeddruk gemeten gewicht gemeten bij kraamvrouwen, tempratuur gemeten, schoongemaakt. Zelfs mochten we al medcijnen delen en uitzetten. Dat is toch wel heel wat anders dan hier in nederland! Ook mensen die helemaal geen ervaring hebben met medicijnen delen mochten dit gewoon doen. De medicijnen worden hier gedeeld in het zelfde kopje. Dus de resten van de medicjnen van de buurman zitten er nog in. De pauze duurt hier 2 uur, dat is dan een groot verschil waar we in Nederland nog wel eens jaloers op kunnen zijn.

Het wassen gebeurt hier ook niet door verpleegkundigen. Dit is een taak van de familie, net zoals koken. Dus dat betekend heeft  een patient geen familie, dan wordt het erg moeilijk om te overleven.

Het was vandaag een heftige dag, maar we hebben veel indrukken opgedaan!

WAT ZIJN WIJ TOCH BLIJ DAT WIJ IN EEN NEDERLANDS ZIEKENHUIS GEHOLPEN KUNNEN WORDEN! 

p1030511c

p1030507c

p1030500c

Reacties

5 reacties op “Met z’n allen aan het werk in het ziekenhuis”

 1. Marike zegt:

  Wat leuk om deze verschillen in de gezondheidszorg te zien zeg, zelf heb ik het ook in andere landen mogen zien en inderdaad …..in Nederland is het wel goed ook qua wetgeving geregeld….wel een veilig idee als je denkt aan de voorbehouden handelingen!

  Groetjes Marike

 2. Annette zegt:

  Wat een leuke ervaring om een dag in een ziekenhuis mee te lopen. Mooie foto’s jullie lijken echt deskundigen.Ik ben wel blij dat je hier niet zomaar door iedereen medicijnen mag laten uitzetten.

  Groetjes uit Albergen

 3. henriet hogeslag zegt:

  het lijkt mij geweldig wat jullie daar allemaal kunnen en mogen doen.stiekum wel een beetje jaloers dat jullie dit mogen meemaken maar ook trots dat jullie dit allemaal doen in zo’n ver land.

  groetjes henriet en delana,dedemsvaart

 4. Ina zegt:

  Beste gezondheidsploeg
  Oei dat is heel iets anders dan alle regels en protocollen die wij kennen. …………..alle ervaring die je nu opdoet zullen je als hulpverlener gaan vormen.
  Succes
  groet uit Heino

 5. geesalbergen zegt:

  Goed bezig Hoene!

Plaats een reactie