Nampamba farm & bbq + zwemmen Lake Kashiba

juli 9th, 2009 Jorien Drees


Vanmorgen is de landbouw/bouw groep richting nampamba gegaan. Dit is een hele grote farm van zo’n 50.000 hectare. Toen we daar aan kwamen kregen we eerst een korte uitleg over het bedrijf. Daarna zijn we in een pick up truck gestapt en naar een plek gereden waar ze het water vandaan halen voor alle sproei installaties. Nadat hij hier een korte uitleg over had gegeven, hebben we een hele tocht gemaakt over de farm om uiteindelijk bij het maïs te helpen. Dit deden ze allemaal met de hand! We moesten de maïskolven plukken van de stengels die al op de grond lagen. Ze vertelden ons dat de mensen die dit werk doen, dit 8 uur per dag doen!

Vervolgens zijn we weer in de truck gestapt en naar de weilanden gereden waar ze sproei installaties gebruiken. De weilanden zijn hier rond, omdat de sproei installatie dan rondjes kan draaien. De installatie doet er 24 uur over om een rondje te maken. Na dit, zijn we naar de opslagplaats/werkplaats gereden. Hier stonden allemaal machines (trekkers, combaine, ploeg e.d.). Precies hetzelfde als in Nederland. Daarna zijn we naar een veld gegaan waar ze eco diesel verbouwen (een soort kleine boompjes/struiken). Toen zijn we naar de opslag silo’s geweest. Hier zat allemaal maïs in. Hier kwamen ook vrachtwagens van buiten af om te laden of te lossen. Na dit zijn we richting de bbq gereden.

Na veel gehobbeld  te hebben in ons busjes (zonder vering) over zandweggetjes, kwamen we aan bij de plek waar we gingen bbq-en (Lake Kashiba). Hier hebben we eerst gezwommen. Het water was helemaal niet koud. De meeste Zambiaanse jongeren konden niet zwemmen maar gingen wel in het water zitten. Sommige jongeren sprongen ook van rotsen af het water in. Enkele Zambiaanse jongens hadden ondertussen de bbq al aangemaakt, met hooi en wat kolen. Hier hebben we gezellig gezeten en onder andere worst, kip en aardappels gegeten. Na zo’n 4 uur daar te hebben gezeten zijn we weer richting het guesthouse gereden.

Reacties

2 reacties op “Nampamba farm & bbq + zwemmen Lake Kashiba”

 1. Mieke zegt:

  Hallo allemaal,

  wat een leuke verhalen zeg en een goed werk wat er gedaan wordt! Ga zo door!

  Ik heb nog een practisch berichtje, voor de thuiskomst, al willen jullie daar helemaal niet aan denken nog, logisch! Als jullie terugkomen en de school in willen moeten jullie voor thuiskomst even met Hennie of Mieke bellen want de alarmcode is veranderd!

  Groetjes Mieke Steenbeek

 2. Ellen zegt:

  Geniet vooral van de Zambiaanse winter…..hier in Nederland regen je echt weg vandaag. Ook nog eens koud.Ik heb echt geen zomers gevoel.
  Ik vroeg me af of jullie de jongeren daar geen zwemlessen kunnen geven?