De dag van de bush bush

juli 11th, 2009 Ilona Reimink


6:15 ging de wekker de dag dat we de bush ingaan maar wel voordat we voor Dennis hebben gezongen. Met onze feestmutsjes op  en niet te vergeten onze toeters.  Samen ontbijten en 9:30 werden we opgehaald door de Jeep, die we vandaag tot onze beschikking hadden inclusief chauffeur. Daar begon onze reis van 2.5 uur hobbelende wegen takken op  de weg en zeer smalle paadjes, of te wel de bush bush in Afrika. Na de 1e groep gedropt te hebben en daar gekeken te hebben naar het moeras & genoeg foto’s te hebben gemaakt.  Want wat een super omgeving!  ging onze reis verder.    

We zagen een kudde wilde koeien en moesten omrijden door vallende
bomen,  te natte ondergronden.  Even later kwamen we aan bij een klein hutje waar 50 moeders met jonge kinderen, met  volle smart op  ons stonden te wachten. Ze kregen voorlichting over aids, gezond drink water, diaree, HIV positief / negatief enz. de spullen zijn klaargezet en ons werk kon beginnen, ondertussen was het al  13:15. De kinderen moesten worden gewogen, administratie werd bijgewerkt op Zambiaans tempo (en geloof ons dit is niet snel.) De moeders gingen in rijen staan om vervolgens door ons de kinderen te laten wegen. Het viel ons op dat de moeders de kinderen zo uit hun handen gaven aan ons terwijl wij toch echt vreemdelingen waren. Ook waren de kinderen vergeleken met vorige maand lichter. Ongeveer 1.5 kilo gemiddeld. Dit komt door het mindere eten wat er nu in de bush is . (dit weten we doordat er elke maand wel Zambianen naar dit afgelegen gebied komen om de kinderen te laten wegen & te laten injecteren.)  Na het wegen kregen de kinderen medicijnen en werden geïnjecteerd. We mochten helpen bij deze handelingen en het was echt leerzaam! Na het janken van de baby’s / jonge kinderen om de spuiten, hadden we dan gelukkig kleertjes mee waar vooral  de moeders erg blij mee waren. Inmiddels was het half 5 en werd het tijd om in te pakken en de andere groep in de bush op te zoeken. Na 70 minuten waren we bij de andere groep die al 3 uur op ons te wachten stonden. Maar tjha mobieltjes in de bush werkt niet, geen bereik dus ze hadden al bedacht dat het slapen in de bush was. Maar daar kwamen we dan eindelijk aan! En kon onze Jeep weer volgeladen huiswaarts.
Toen we terug kwamen was het toch wel erg donker en werd het al snel duidelijk dat er geen stroom was. Maar kaarsjes  & vuurkorven. Ze waren blij dat we terug waren want o o wat waren ze ongerust. Kortom het was een geweldige dag!!’

Anouk, Claudi, Janny, Jorieke, Ilona, Lynn, Koen, Liesbeth en Patrice.

Reacties

5 reacties op “De dag van de bush bush”

 1. G Zweers zegt:

  Dat was een leuk en leerzaam avontuur, leuk om te lezen dat alles wat jullie geven zo dankbaar wordt ontvangen. De groetjes aan iedereen van Gerard, Tom Dennis en Karin

 2. Mariet R zegt:

  Dit is natuurlijk geweldig, hier ging je voor. Fijn dat je ondanks de ernst er ook van kunt genieten en leren.En dan ’s avonds weer in de gezelligheid van de groep, geweldig toch.
  Liefs uit Nijverdal

 3. edwin molenaar zegt:

  Spannend reizern in het donker. Echt donker.Lochish dat ze in de piepzak zaten. Maar mooi al die ervaringen. Dennis gefeliciteed.
  groetjes edwin en jan

 4. hejo zegt:

  Hallo samen.
  Zo te lezen genieten jullie daar wel van de mooie omgeving. Hadden jullie ook nog wat te eten meegenomen voor deze lieve kinderen??
  Ga er samen nog veel van leren en help ze daar maar goed op weg. Alle kleine beetjes helpen moet je maar denken. Tot gauw. Gr. Jozé

 5. Willemien en Wiebrand Top zegt:

  Ook in Afrika moet je de tijd in de gaten houden. Al hebben de afrikanen alle tijd, wij blijven europeanen.
  Maar erg leuk!
  Groeten, Willemien en Wiebrand