Dagje de boer op!

juli 14th, 2009 Elze Wiefferink


    10-07-2009

 

We komen net weer van een drukke dag werken op de boerderij van Emmanuel. We hebben daar veel dingen gezien en ook leuke dingen gedaan. Het was heerlijk om daar aan het werk te gaan. We zijn met de Construction group in een pick up heen gegaan. Dit was al een belevenis op zich want toen we de harde weg afgingen kwamen we in de ´echte´ bush. Vandaag waren Dennis, Ivo en Amy met ons mee, omdat Jorien en Manouk met de onderwijsgroep mee wilden.

Als eerste heeft Emmanuel ons een rondleiding gegeven op de boerderij. Ze wonen daar met de hele familie, dus het is eigenlijk een klein mini dorpje. Ze verbouwen er allerlei gewassen zoals maïs, zoete aardappelen en pompoenen. Er lopen ook veel dieren, een hond, heel veel kippen en eenden, katten en een stuk of vijf ezels. Deze ezels worden gebruikt voor de transport van maïs. Ze moeten dan karretjes trekken met 600 kilo maïs er in!

We zijn begonnen met het pellen van pinda´s, we konden nog niet beginnen met de maïs dus deden we dat eerst. Om de maïs van de kolven af te halen gebruiken ze een soort constructie waar je de maïskolven op moet leggen en daar ga met grote stokken op slaan. De maïs valt er dan door heen op een zeil dat er onder ligt. Het is best zwaar werk en er konden maar twee tegelijk, dus zijn we op een gegeven moment gaan zitten en hebben de maïs met onze handen van de kolven af gehaald. We zijn er een hele tijd mee bezig geweest en aan het eind hadden we 12 zakken van 50 kilo maïs gepeld!

Tussen door is Isha ook nog gebeten door een kat, die ze op wou pakken. De kat was het er alleen niet mee eens en hing haar dan ook meteen in de vingers. Voor de zekerheid hebben we meteen met Nederland gebeld voor advies. Ze moest zo snel mogelijk een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben.

Op een gegeven moment had de hond die daar rond liep een kip gegrepen. Deze kip werd meteen gevangen en meegenomen, er wij wisten wel waarvoor! We waren toch wel nieuwsgierig en zijn meteen meegelopen. We hebben kunnen zien dat de kippen hier op een hele andere manier worden geslacht dan wij gewend zijn. Kort daar na werden we geroepen voor het eten, heel veel honger hadden we niet meer. Dat kwam omdat we al zelf gemaakte popcorn, zoete aardappelen en geroosterde pinda´s hadden gehad. Maar ze hadden de tafel netjes gedekt en het eten stond al klaar, dus schoven we gezellig met de hele groep aan. We kregen rijst, kool, en ja hoor, je raad het al wel…kip! En dat was wel hele verse kip! Maar we hebben allemaal erg lekker gegeten.

Na het eten hebben we kleding uitgedeeld. Judith had nette kleding meegenomen zodat de kinderen daarin naar de kerk konden. Isha had ook allemaal shirtjes mee die ze had gekregen van de Welkoop in Hellendoorn. De mensen waren allemaal erg blij met de kleding, en het geeft je een goed gevoel dat je die mensen ergens mee kan helpen.

We hebben vandaag erg hard gewerkt, maar we hebben het allemaal erg naar ons zin gehad!

Groetjes Elze en Isha (Kalenga en Chitekelo)

 

 

dsc07088

 

 

 

 

dsc07078

dsc07063

dsc03637

Reacties

7 reacties op “Dagje de boer op!”

 1. je moeder zegt:

  Erg indrukwekkend wat je daar allemaal ziet en mee maakt.Elze de zambiaanse vlechtjes staan je wel leuk.En ik sta versteld dat je kip eet die je net nog hebt zien lopen.
  Wat een droge grond waar je mee bezig bent.

  gr van je ouders en broertje

 2. halloallemaal

  wat een belevenissen allemaal ,lijkt me wel erg indrukwekkend.Celine zie je het verschil met de boerdrijen hier en daar?

  groetjes bennie,anja,joyceen bob

 3. G Zweers zegt:

  Hoi Kanjers,
  Leuk om weer wat te lezen van jullie, moet eerlijk bekennen dat ik via de computer erg met jullie mee leef en het dan ook niet erg fijn vond dat ik zondag niets van jullie kon vinden.
  Het is elke avond vaste prik tegen 21.00 uur zit ik achter de computer verhalen te lezen vind ze allemaal leuk en indrukwekkend. Erica ik hoop dat je nu in nederland de kip ook lekker vind of heb je na Zambia genoeg gehad.
  Groetjes aan allemaal, en tot morgen Gerard, Tom, Dennis en Karin

 4. Ellen zegt:

  Het leven lijkt me daar voor mens en dier erg zwaar.Als ik die droge grond op jullie foto’s zie en het gereedschap….pfff.
  Ik denk wel dat je zo veel meer waardering voor je voedsel krijgt dan dat je even inslaat bij de appie heijn.
  Ik vind het wel stoer van jullie dat jullie je toch telkens zo goed weten aan te passen.

  liefs, Ellen

 5. ,Een tante van Elze! zegt:

  Hallo Elze!
  Leuk je bezig te zien op het land, en wat zit en staat je haar leuk!
  Wat maak je veel leuke en interessante dingen mee, indrukwekkend voor jullie allemaal, op alle gebied.We volgen je, en jullie allemaal, wat jullie daar meemaken!
  Nog 1 week en dan zit het er al weer op.
  Doe nog veel indrukken op en geniet samen!
  Je hebt dus kip gegegeten…
  Groetjes uit Borne to Mpongwe!

 6. Elze zegt:

  Hee mam en Gonny!

  Dankjulliewel voor jullie berichtje!!
  Het is hier echt super en de tijd vliegt echt voorbij! Echt superjammer! Zaterdag al weer weg uit Mpongwe en dan op weg naar Livingstone. Een paar dagen relaxen.
  Waar ik tot nu toe nog echt geen zin in heb, want het is hier veelste leuk! Ga je jongeren wel missen! Maar mis mn lekkere bedje wel hoor!

  Morgen gaan we verder met een betonnen bak voor om een pomp, maar dat hoor je allemaal nog wel! Want ik moet morgen een stukje schrijven.

  Groetjes Elze!

 7. henk kluin zegt:

  hoy Elze wat gaat de tijd toch snel over 2 dagen vertrekt jessie alweer en jij heb het er al weer bijna opzitten, maar fijn dat jullie het daar leuk hebben. geniet nog lekker in Livingstone en wij horen het wel als je terug bent. groetjes henk en hennie kluin. [ps] en kom gezond weer terug.bay