medicijnen zoeken in de bush bush!

juli 15th, 2009 Lynn Kolkman


Met z’n allen vertrokken we vanochtend rond 8 uur richting een traditional healer. Toen we aankwamen lagen er allelei boomschorsen, planten, wortels, wortels van planten en bladeren op de grond. Hij vertelde dat hij door alle instanties wordt erkend als traditional healer. zowel door de overheid, als het hoofd van de stam (chief).

De patienten die hij behandelt zijn er vaak voor een dag, maar als ze te zwak zijn verzorgt hij ze samen met zijn vrouw, zolang dit nodig is. De patient komt dan bij hun in huis. Als het ziekenhuis niets meer voor de patienten kan doen, dan gaat de patient in overleg met de doktoren naar de traditional healer. Soms werken de dokters en de traditional healer zelfs samen.

Samen met de traditional healer zijn we de bush in geweest. We hebben samen gekeken welke planten e.d. gebruikt worden voor de traditionale geneeswijze. Een bepaald soort boomschors wordt bijvoorbeeld gebruikt voor darmklachten. Hiervan wordt thee gemaakt en als je deze thee drinkt ben je met 7 dagen van je klachten af. Ook zijn er wortels van een boom die gebruikt worden als je niet zwanger kunt raken. Vaak komen mensen dan pas na 5 of 6 jaar bij de traditional healer. Hiervoor moet dan 240.000 kwatcha betaald worden ( ongeveer 36 euro). Als je nagaat dat iemand hier ongeveer 1 euro op een dag verdient is dit een behoorlijk bedrag. Ook zijn er allelei middelen voor bijvoorbeeld: soa’s, hoesten, rugpijn, prostaat problemen, geesten verdrijven, geen zin in seks hebben, hoofdpijn, obstipatie, diaree e.d. Erg bijzonder om te zien hoe secuur een traditional healer zijn medicatie uitzoekt.

Reacties

1 reactie op “medicijnen zoeken in de bush bush!”

  1. Ellen zegt:

    Zou een leuke workshop kunnen zijn voor op school…..jammer dat hij zo ver weg woont.