De ultieme uitvinding.

juli 15th, 2009 Erica Zweers


Vandaag is de land(bouw)groep naar Maole geweest om de al geplaatste pomp af te maken. Eerst hebben we een bekisting gemaakt van spaanderplaat en latjes. We hebben zand, cement en grove stenen gemixd tot de bekisting klaar was. We hebben ze laten zien hoe we in Nederland gaan zagen als we buiten staan. (De zambianen zaagden in de lucht en wij op de stenen).  We hebben water bij het cement mengsel gedaan en er een lekkere brei van gemaakt met de hand en schep natuurlijk. Eerst hebben we in de bekisting wat water gedaan met een beetje cement, dat deden ze om de bodem plakkerig te maken. We hebben een beetje beton in de bekisting gedaan, maar toen kwamen we er achter dat de bekisting niet sterk genoeg was.We probeerden eerst om het vast te spijkeren maar dat lukte niet. De zambiaanse jongens gingen het hoge gras in om een bepaald soort boompje te vinden. Wij hadden het idee dat ze moesten plassen haha, maar toen kwamen ze met de boompjes te voorschijn. Ze haalden de schors eraf en er bleef een sterk stuk over dat op touw leek. Ze knoopten de stukken aan elkaar en maakten het om de bekisting heen. We konden weer verder met het beton storten. Halverwege begaf ook het middenstuk het, de jongens weer de struiken in. Jorien was op de fiets naar het guesthouse gegaan. Om de waslijn van Elze te halen voor de bekisting. Onderweg was haar ketting geknapt doordat ze zo hard moest fietsen, omdat de band tegen de velg aan zat.  De opzichter (die om de hoek woonde) had een stuk touw gehaald en dat hebben we om de gehele bekisting geknoopt. We hebben het beton afgestort en netjes schoongemaakt. We hebben de bak uitgespoeld en het gereedschap schoongemaakt. Onderweg moesten we 1 voor 1 even stoppen, want de jongens hadden iets voor ons gekocht. Manouk was vandaag niet mee geweest, want gister was ze door haar knie gegaan. Ze was samen met Hanneke bezig gegaan voor het boekje totdat Wim de boel kwam verstoren en de laptop nodig had. Daarna zijn ze gezellig de was gaan doen. Ze konden het ook niet laten om even lekker in de zon te gaan liggen.

Erica en Manouk
De land(bouw)groep

 

dsc02646c

dsc02652c

dsc02665c

Reacties

2 reacties op “De ultieme uitvinding.”

 1. G Zweers zegt:

  Hoi allemaal,
  Zo zie je maar weer wie niet sterk is moet slim zijn. En met wat voor een middellen maakt dan ook niet meer uit het resultaat is er toch maar weer! Ik hoop dat het mee valt met de kie van Manoek en dat ze de volgende bezoekjes van jullie weer gezellig mee kan.
  Groetjes vanuit Vorden

 2. edwin molenaar zegt:

  HE GEWLDIGE BOUWVAKKERS. hET ZIWR ER ALLLEMAAL MOOI YUT. hANDIG OM TE ERVAREN DAT BETON VEEL DRUK GEEFT.
  SUCCES GROETJE EDWIN RN JAN