Mpongwe High Secondary School

juli 16th, 2009 Kelly Spin


Donderdag 16 juli 2009

Onderwijs en sportgroep

Vandaag zijn we bij Mpongwe High Secondary school geweest. Dit is een kostschool waar jongeren tussen 14 en 21 verblijven, omdat zij te ver van de school af wonen. Hier gaan ze overdag van 07.10  tot 15.30 naar school, en ’s avonds van 19.00uur tot 21.00uur hebben ze tijd om huiswerk te maken. Na school en in het weekend hebben ze tijd om te sporten, of aan hun hobby te besteden. Ze eten elke avond shima, om 17.30.

Het valt me op dat de school erg streng lijkt, als je naar de tijden kijkt, maar het is eigenlijk allemaal heel logisch en duidelijk. De jongeren dragen allemaal een wit/grijs/zwart schooluniform. Zwarte schoenen, kniekousen, een rok of lange broek, blouse en een grijze trui, met de naam van de school erop. We hebben gevraagd wat ze hier van vonden, en ze vertelden dat ze het een eer vonden om het uniform te dragen, omdat het laat zien waar ze vandaan komen, en wat hun status is.

We zijn vandaag om 10.00uur begonnen. Ons groepje van 7 is opgesplitst, we gingen met z’n 2en of 3en in een klas zitten, om verschillende lessen te kunnen bijwonen. Jacqueline en ik, (Kelly S) zaten in een klas waar er natuur-scheikunde werd gegeven. Het leek allemaal best moeilijk, het is maar goed dat wij geen les moesten geven!

We hebben een tijdje gekeken, en in de pauze hebben we met een paar meiden uit de klas gepraat. Ze hadden een heleboel vragen voor ons, waar we vandaan kwamen, hoe we heten, wat we komen doen, hoelang we blijven etc. En ze vroegen ook gelijk om ons telefoonnummer en e-mailadres.

Tegen 12.00uur zijn we naar buiten gegaan om even te lunchen met ons groepje. Daarna stond er op de planning dat we een student en de ”headmaster” (directeur van de school) gingen interviewen. Helaas zat de directeur steeds in vergadering, of was hij niet aanwezig, dus in de plaatst daarvan hebben we de ”deputy headmaster” de vragen gesteld. Tijdens het interviewen is de rest van de groep begonnen met volleyballen, al gauw stonden er heel veel kinderen en jongeren om het veldje te kijken, ze wilden allemaal meedoen!

Het was alweer te gauw tijd, tegen kwart over 3 zijn we vertrokken. Dit was de eerste keer op een secondary school, maar helaas wel de laatste keer dat we ergens een sportactiviteit organiseerden, in en rondom Mpongwe.

Het programma blijft nooit hetzelfde, dus we zijn benieuwd wat ons morgen te wachten staat!

Reacties

De reacties zijn gesloten.