Een prachtige ontmoeting

juli 16th, 2009 Wim Mensink


Ans heeft mij allerlei kleding en kinderspeelgoed meegegeven voor Justina. Al vanaf de eerste week dat ik hier ben, heb ik rondgevraagd waar Justina zou kunnen wonen, en Mr. Kalima bleek dat te weten, daar Justina ook Member of the Board of the Foundation “Give the Children of Mpongwe a Future” (GCMF) is. Ze heeft echter de afgelopen vergaderingen niet bezocht.

Echter, dan moet er in het programma ergens even wat tijd ontstaan om te proberen haar op te zoeken. Eergister, maandag 13/07 was het zover: terugkomend van Ibenga (dat ligt aan de weg Mpongwe-Luanshya-Ndola) konden we de weg af om Justina op te zoeken. Bij de waterpomp aan de weg vragen we waar ze woont, en 1 van de jongens is bekend met haar, en stapt bij ons in de auto. Na een tocht van enkele kilometers de binnenlanden in over een weg die duidelijk niet voor voertuigen aangelegd was, kwamen we aan bij haar huis.

Hier stond ons (Mr. Kalima en mij) een allerhartelijkste ontvangst te wachten van een enthousiaste uitbundige prachtige vrouw! Ze is nog geen 50 jaar, maar heeft zich teruggetrokken om voor haar zieke moeder te zorgen, en voor een zoon, en een aantal neven/kleinkinderen. Zelf heeft ze haar goed gebouwde huis neergezet, en bewerkt ze haar velden.

Verder was ze bezig bricks (grote steenblokken) te fabriceren om haar eigen schooltje te bouwen, voor kinderen die niet naar 1 van de basisscholen in de omgeving gaan (te ver weg; geen schoolgeld; en/of geen geld om kleding en schoeisel te kopen voor de kinderen die naar school zouden moeten): omdat Justina vindt dat haar kennis niet verloren mag gaan!!

Wat een prachtvrouw!

Reacties

2 reacties op “Een prachtige ontmoeting”

 1. anja en jan kleinjan zegt:

  Leuk om al die stukjes te lezen.
  Wat maken jullie zo samen veel mee.
  Jullie doen zo veel ervaringen op.

  Groetjes uit Wierden.

 2. Rita zegt:

  Hoi

  Leuk om alles zo te lezen wat een ervaring
  doen jullie zo op.
  Ik doe het niet na, wens jullie nog een leuke
  leerzame week toe.

  groetjes Rita Grolleman