Onderwijs

juli 18th, 2009 Kelly Neppelenbroek


<!– @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } –>

Onderwijs

Het onderwijs in Zambia is niet zo goed als bij ons in Nederland. In Nederland moeten kinderen verplicht naar school en in Zambia moeten kinderen soms juist werken in plaats van leren. De scholen bestaan vaak uit een paar lokalen, waar niet meer dan een paar stoelen en tafels in staan. Soms hangen er nog posters aan de muur en dat was het dan. Andere kinderen moeten ook wel op de grond zitten en hebben alleen een schoolbord. Ze hebben vaak geen boeken en schriften. Soms hebben ze een schrift waar ze alles in moeten opschrijven. Lessen worden hier nauwelijks of niet voorbereid. De leraren moeten terplekke nog gaan verzinnen, wat voor een les ze gaan geven en wat ze de kinderen willen leren. In Nederland heb je soms een week van te voren al een voorbereiding en een vast schema. De leraren opleiding duurt in Zambia niet langer dan twee jaar. Dit hebben wij ook wel gezien. Er worden vele fouten gemaakt en het wordt zo de kinderen ook fout aangeleerd. Zelf weten ze soms nauwelijks van andere dingen af zoals; wereldorientatie, aardrijkskunde, scheikunde, godsdiensten en al dat soort dingen meer, terwijl deze ook erg belangrijk zijn. In Nederland heb je soms een opleiding van 4 tot 8 jaar. Je kunt nog verder studeren. Zambia heeft ook geen aparte scholen voor kinderen die bijvoorbeeld niet goed mee kunnen komen met lessen, terwijl Nederland dit allemaal wel heeft. Ieder kind hoort naar school te gaan. Helaas is dit in andere delen van de wereld niet altijd mogelijk. Wanneer je dit allemaal ziet, hoe slecht het hier met het onderwijs gesteld is, wil je deze kinderen echt helpen en zelf nog wel voor de klas gaan staan, om ze meer te vertellen over wat deze wereld allemaal heeft en wat er allemaal is. Dat kinderen ook een goede toekomst tegemoed kunnen gaan en later ook een goede baan kunnen krijgen. Als je ziet hoe wij in Nederland soms zijn op school ; niet willen leren, niet willen luisteren, spijbelen, grote mond tegen de onderwijzer, huiswerk niet maken, terwijl hier in Zambia juist elk kind naar school wil gaan, om zich te kunnen ontwikkelen en om te kunnen gaan leren, zodat ze een goede toekomst kunnen krijgen waar ze nooit zeker van zijn. De scholen in Nederland zijn beter, maar de instelling van vele kinderen kan absoluut beter. Wij mogen juist blij zijn met ons onderwijs, dat wij kunnen leren en straks een goede baan kunnen krijgen. Kinderen in Zambia willen soms zo graag leren, terwijl dit niet mogelijk voor hen is.

Reacties

4 reacties op “Onderwijs”

 1. mariet R zegt:

  Ja, wij weten allemaal dat je helemaal gelijk hebt. Ook al lijkt het misschien weinig maar alleen al het feit dat jullie ook onderwijs daar belangrijk vinden is voor hun misschien ook weer een stimulans.
  Nu nog een weekje cultuur er achteraan,veel plezier.
  Mariet R.

 2. marga en harrie reimink zegt:

  wat een verschil met onze nederlandse kinderen he met op maat aan gepast meubilair en boeken en schriften voor elk kind genoeg en dan ook nog in heel veel nederlandse lokalen een digitaal schoolbord waarmee je de hele wereld mee het klas lokaal kunt inhalen Het is haast om je voor te schamen als de zambianen hier straks op tegenbezoek zijn je zou het ze bijna niet willen laten zien allemaal Toch kunnen ze dan zien dat goed onderwijs heel belangrijk is om verder te komen in deze wereld door tecninische vooruitgang zoals het internet kunnen wij ook heel veel kennis delen met andere delen van de wereld maar wij wensen jullie nog heel veel plezier als jullie daar nog ee paar dagen lekker gaan chillen en de toerist uit gaan hangen geniet ook daarvan.
  liefs uit nijverdal

 3. Willemien en Wiebrand Top zegt:

  Ja, je wordt inderdaad wijzer wanneer je in een heel ander deel van de wereld rondkijkt. Je krijgt oog voor wat we in Nederland allemaal wel niet hebben, en zo leer je het meer te waarderen. Maar je ziet ook het gebrek waar zo veel andere mensen dagelijks mee te maken hebben. Wij mogen wel wat bescheidener zijn. Wij vanuit het zeer welvarende westen kunnen veel betekenen voor onze veel armere medemens met onze mogelijkheden.
  Groeten, Willemien en Wiebrand.

 4. Ans Heeirnk zegt:

  ha die Kelly,

  Goed verhaal om de verschillen maar eens even goed te laten zien.
  Ben ook heel benieuwd hoe de Zambianen het straks hier gaan vinden.
  Net als jullie nu weten ze niet wat ze straks gaan zien.
  geniet van alles wat er op jullie pad komt.

  zie je gauw
  Ans