Op een dag verlaat jij afrika, maar afrika verlaat jou nooit meer

juli 31st, 2009 Anouk Tepperik


Maanden van voorbereiding. De laatste weken vol spanning. Slecht slapen. Maar 2 juli was en dan eindelijk zover. We gingen naar Zambia. De tijd is zo snel gegaan. We hebben zoveel meegemaakt. De mooie dingen, en de minder mooie dingen. De aandacht van al die kindjes vonden we geweldig, wat waren ze schattig! Samen spelletjes doen, zingen, dansen. We zagen ze genieten. We hebben gezien hoe het aan deze kant van de wereld aan toe gaat. We hebben gezien en zelf meegemaakt hoe het leven hier is, het eten koken, hoe de mensen hier na school gaan. Hier is het slecht met het onderwijs gesteld. Als je dan ziet hoe wij soms zijn op school, spijbelen, grote mond opstellen huiswerk niet willen maken, terwijl hier in Zambia de kinderen juist naar school willen en dit niet altijd mogelijk is. Wij mogen blij zijn met ons onderwijs! En de gezondheidszorg, de mensen moeten soms uren lopen voordat ze pas gezondheidszorg hebben. En dat ze door familie moeten worden gewassen, en dat familie zorgt voor eten. Als je in het ziekenhuis ligt en dus geen familie hebt, is de kans op overleven erg klein. Te veel op om te noemen. Het was een super ervaring om mee te maken. En nu is het alweer voorbij, nu zitten we alweer in Nederland, alweer tussen alle luxe, waar alles zomaar kan, je hoeft nergens over na te denken, laten we toch eens even stil staan dat niet alles zomaar kan, dat niet alles zo gemakkelijk is. Maar misschien moet je dit wel eerst met je eigen ogen hebben gezien voor dat je dit kunt beseffen!!

 3 weken om nooit meer te vergeten!  Chongo & Kapatula, bedankt voor deze supertijd!

We missen jullie & Mpongwe!

Reacties

1 reactie op “Op een dag verlaat jij afrika, maar afrika verlaat jou nooit meer”

  1. Claudi zegt:

    nu zitten we alweer in Nederland, alweer tussen alle luxe, waar alles zomaar kan, je hoeft nergens over na te denken, laten we toch eens even stil staan dat niet alles zomaar kan, dat niet alles zo gemakkelijk is. Maar misschien moet je dit wel eerst met je eigen ogen hebben gezien voor dat je dit kunt beseffen!!

    wat een mooie woorden anouk!
    denk dat het ook echt zo is:)